To Charlie Haden my eternal gratitude, and my constant desire that this world and coming generations may discover and share in the love that Charlie impressed on each of his presentations, songs and actions.

13316797_1048717378498173_6065457412759634711_o

JURYRAPPORT – JAZZ INTERNATIONAAL

Charlie Haden & Gonzalo Rubalcaba – Tokyo Adagio (Universal Music – Blue Note Japan)
Charlie Haden behoorde tot de allergrootste bassisten uit de jazz geschiedenis. Naam maakte hij in de baanbrekende freejazz groep van Ornette Coleman met Don Cherry, Dewey Redman en Ed Blackwell, die nagenoeg alle toen geldende jazzconventies losliet en daarmee het pad plaveide voor de moderne jazz, zoals op hun invloedrijke albums “”The Shape Of Jazz To Come”’ en “Change Of The Century” te horen is.  Ondanks het zeer vrije spel op deze albums, en in andere groepen, zoals zijn eigen politiek geëngageerde Liberation Music Orchestra, was Charlie Haden daarnaast ook een hele lyrische bassist, met een warme sonore sound, en een soms duidelijk hoorbare liefde voor Amerikaanse folk music, zoals in zijn samenwerking met Pat Metheny.  Haden speelde gedurende zijn lange carrière vaak in duo bezetting.  De eerste maal dat hij samenspeelde met de Afro-Cubaanse pianist Gonzalo Rubalcaba was op het jazz festival van Havana midden jaren ’80, wat uiteindelijk resulteerde in het fraaie album Nocturne uit 2001. Het album Tokyo Adagio (Universal Music – Blue Note Japan) van het Charlie Haden Gonzalo Rubalcaba Duo is postuum uitgebracht in 2015 en bevat een prachtige selectie van songs van een viertal intieme live optredens in Tokyo uit 2005, met gracieus en doorvoeld samenspel van deze twee grootheden in de jazz, waarbij elke gespeelde noot raak is. Het album bevat ingetogen improvisaties op een viertal jazzstandards en twee eigen composities met grote emotionele zeggingskracht. Doordat de song “En la Orilla del Mundo” op beide albums met Rubalcaba is opgenomen (nl ook op Nocturne) valt de kracht die uitgaat van het basspel van Haden extra op; de traag en soulvolle stuwende, maar ook  melodische kracht van zijn bas draagt de muziek in beide gevallen. Het maakt ogenschijnlijk niet uit of daarnaast nog alleen gespeeld wordt op piano, of door een voltallige band.